Foto van de Maand

April 2022

Architectuur

3.jpg

Architectuurfotografie is voor veel fotografen een geliefd onderwerp om zich in vast te bijten.

De abstracte vormen en het lijnenspel van moderne architectuur, maar ook historische grachtenpanden of kerken vol prachtige details zijn boeiende onderwerpen.

Ook bruggen, aangelegde wegen of parken vallen onder architectuur. Parque Guell in Barcelona, ontworpen door de Catalaanse architect Antoni Gaudi, is daar een prachtig voorbeeld van.

 

Architectuurfotografie is meer dan het maken van een kiekje van een gebouw.

De focus ligt vooral op het uitlichten van een bouwstijl, of interessante elementen die in het bouwwerk te vinden zijn.

En alleen met een sterke compositie, een doordacht perspectief en een weloverwogen belichting maak je een goede architectuurfoto. 

 

Deze volgende tips kunnen je op weg helpen in die wereld van lijnen, structuren en perspectieven.

 

 • Een groothoeklens is ideaal voor architectuurfotografie! Hoge gebouwen of krappe ruimtes kun je zonder groothoeklens vaak niet volledig op de foto krijgen.

 

 • Zonder groothoeklens kun je uiteraard wel mooie foto’s maken, maar zorg dan wel voor een zo groot mogelijke beeldhoek/brandpuntsafstand wanneer je hoge gebouwen (of in krappe ruimtes) wilt fotograferen. Probeer de best mogelijke uitsnede te creëren door met de beeldhoek en je zoomlens te spelen. Zo is het bijvoorbeeld slim om inlopende lijnen vanuit de hoeken van je foto te laten komen.

 •  Teleobjectieven zijn uitermate geschikt om patronen, lijnen en vormen te accentueren.

5.jpg
 • Gebruik filters om je foto’s een professionele uitstraling te geven.

 1. Meest gebruikt bij exterieurarchitectuur is het polarisatiefilter. Draai het in een bepaalde hoek en je kunt lichtreflecties makkelijk wegfilteren. Bij water- en ruitreflecties zie je dit heel duidelijk terug, maar ook reflectie van water wordt keurig weggewerkt.

 2. Neutral density filters, ook wel grijsfilters genoemd, werken als zonnebril voor je objectief. Bij de aanschaf kies je hoeveel stops licht het filter tegenhoudt: 1, 2, 3, 5, 10 of zelfs 16 stops. Meest gebruikt is de 10-stops. Als je sluitertijd zonder filter 1/30 is, ga je met het filter erop ineens naar 30 seconden. 

      Wat kun je daarmee?

Bij een sluitertijd van 30 seconden of langer krijgt water een soort zijdeachtige vervaging 

      en lijken wolken te bewegen.

Dit zorgt voor zeer trendy architectuurfoto’s.

 • Ga op zoek naar mooie details om het karakter van een gebouw te vangen. Of leg de patronen vast.

 

 • Denk aan de compositieregels. Loop eens om het gebouw heen en kijk vanuit welke hoek je het beste die ene foto kunt maken. Wanneer je de foto maakt vanuit een hoek, creëer je bijvoorbeeld meer diepte. En vanuit een laag standpunt wordt een gebouw nóg imposanter.

AnkieB-6845.jpg
 • Fotografeer met een zo hoog mogelijk diafragma. Gebouwen zijn vaak groot en hoog, dus om het gehele gebouw scherp op de foto te krijgen, heb je een grote scherptediepte nodig. Stel je camera eventueel in op de A of Av stand zodat je dit diafragma zelf kunt instellen. Let in dat geval wel op dat de bijkomende sluitertijd niet te hoog wordt of gebruik een statief: onze volgende tip.

 

 • Werk met een statief. Je kunt dan in alle rust de compositie bepalen en ook een eventueel lange sluitertijd is geen enkel probleem. 

 

 • Ruis wil niemand in zijn foto. Voorkom dit door je ISO-waarde zo laag mogelijk te zetten. Zeker wanneer je ’s avonds of ’s nachts fotografeert.

 

 • Wanneer je gebouwen fotografeert, kijk je vaak omhoog en werk je dus veel met een omhooggerichte camera. Het resultaat convergerende lijnen, wat heel storend kan zijn bij architectuurfoto’s , omdat de lijnen van het gebouw scheef lijken. De norm in architectuur fotografie is dat de lijnen recht moeten zijn. Maar je kunt convergerende lijnen ook bewust gebruiken om dynamiek aan de foto toe te voegen

      Wel rechte lijnen? Dit kun je op een aantal manieren oplossen:

 1. Ga verder weg van je onderwerp. Nadeel is wel dat de compositie misschien niet meer werkt. Mogelijk krijg je dan storende elementen in beeld, zoals andere gebouwen, mensenmassa’s of drukke wegen.

 2. De beeldhoek/brandpuntsafstand aanpassen. Maar let op, ook dit gaat vaak ten koste van de gekozen compositie.

 3. Zoek het hoger op als je die mogelijkheid hebt.

 4. Werk met een tilt-shiftlens. Deze lens is door de opbouw zo in te stellen dat al tijdens het nemen van de foto de lijnen gecorrigeerd worden. Een dergelijk lens is wel zeer prijzig.

 5. Pas de lijnen aan in de nabewerking. Zorg dan wel dat je het onderwerp ruim kadert, omdat aanpassingen altijd ten koste gaan van de randen van je foto

Vaak wordt ervoor gekozen om een deel van een gebouw of brug te fotograferen.

Meerdere gebouwen tegelijk kan natuurlijk ook, maar dan ga je al snel richting de stedelijke landschapsfotografie.

 

Architectuurfotografie een fotografiespecialisme dat, ondanks dat je onderwerp niet wegloopt, helemaal niet zo eenvoudig is. Maar zoals met alles oefening baart kunst!

Veel succes!

Het thema voor de maand april is bekend gemaakt op 19 maart 2022.

Inzenden: 
Stuur jouw foto uiterlijk 30 april om 20.00 uur naar:
info@fotoclub-spijkenisse.com