Foto van de Maand December 2021 

Landschap

Landschap.jpg

©Bas Meelker

Landschapsfotografie is heel populair en voor iedereen bereikbaar.

Landschapsfotografie staat of valt met een goede voorbereiding. Zomaar op pad gaan in de hoop dat je op het goede moment op de goede plek bent, levert meestal niet veel op. Kom je dan toch thuis met iets moois, dan heb je gewoon geluk gehad.

Zorg daarom dat je een plan hebt voordat je de deur uitgaat. Van tevoren de locatie verkennen op verschillende momenten op de dag vergroot de kans op die geweldige foto aanzienlijk.

 

Het internet staat vol met de meest prachtige landschapsfoto’s.

Maak daar ook gebruik van, niet om ze te kopiëren, maar om er ideeën uit halen.

Vraag je af waarom de ene foto je meer aanspreekt dan een andere.

Wat is er dan zo goed aan? Hoe is de fotograaf te werk gegaan? 

Gebruik ze dus als leerstof!

 

Een camera is niet meer een object dat een 2 dimensionale opname maakt van een 3 dimensionale wereld. Een groothoeklens is de ideale manier om te zien hoe je camera zal vastleggen wat je op dat moment met eigen ogen ziet.

Voor de grootste beeldhoek kies je een lens met een brandpuntsafstand van rond de 10mm op een APS-C camera en 16mm bij een full frame camera

 

pexels-freestocksorg-839462.jpg

Hieronder enkele tips van toonaangevend landschapsfotograaf, Bas Meelker:

 

Zorg voor een goede compositie

Een goede compositie is een fundamenteel onderdeel van een goede landschapsfoto. Symmetrie, balans, een goede vlakverdeling en zorgen dat alles in je foto ‘meedoet’. Daar gaat het om!

Maar hoe doe je dat? Dat is natuurljk de vraag. En het antwoord is simpel. Verdiep je in de compositieleer! Compositieleer is niet iets magisch. Je hoeft er geen talent voor te hebben. Je kunt het leren. Het is theoretische kennis. Meer weten? Begin dan eens hier! 

 

Word een weerman/vrouw

In de landschapsfotografie zijn de zon en de maan onze studiolampen. De wolken zijn onze softboxen. Het succes van jouw landschapsfoto hangt in grote mate af van de lichtsituatie. Hoe meer je daarvan weet, hoe gemakkelijker het wordt om ervoor te zorgen dat je op het juiste moment op de juiste plek bent. Verdiep je dus in het weer. Het weer is veel gemakkelijker te voorspellen dan je vaak denkt! Zeker met alle weersites en apps van tegenwoordig.

 

Gebruik een grijsverloopfilter

In de landschapsfotografie zul je regelmatig situaties tegenkomen waarbij de verschillen in licht tussen een donkere voorgrond en een lichte lucht groot zijn. Te groot voor onze camera’s om er een mooie belichting van te kunnen maken. Daarom gebruiken we grijsverloopfilters. Ze zorgen voor een uitgebalanceerde belichting. Geen overbelichte luchten en een voorgrond waar je alle details nog mooi kan zien. Verdiep je in de werking van grijsverloopfilters en je landschapsfoto’s zullen een enorme boost krijgen!

 

Gebruik een statief

Landschapsfotografie zonder statief is als een auto zonder motor. Je gaat niet ver komen. Ik maak 99% van al mijn foto’s vanaf een statief. Doe jezelf een plezier en koop 1x in je leven een goed en stevig statief. Daar kun je tientallen jaren mee vooruit. Werken vanaf een klein wiebelig statief is vragen om problemen. Zeker als je in het veld met windkracht 5 een foto maakt met lange sluitertijden. Een goed statief hoort er nu eenmaal bij. Dus bezuinig daar niet op!

Veel succes!

Het thema voor December is bekend gemaakt op 1 oktober 2021.

Inzenden: 
Stuur jouw foto in verband met oudejaarsavond uiterlijk 30 december om 20.00 uur naar: info@fotoclub-spijkenisse.com