Foto van de Maand

Februari 2022

Zelfportret

Klassiek, Artistiek of Creatief

We maken allemaal weleens een foto van onszelf.

Al is het maar een profielfoto voor Facebook of Instagram. Een selfie dus. 

Dat een selfie een zelfportret is, is absoluut een feit, maar waar selfies over het algemeen worden gemaakt om bijvoorbeeld je vrienden, of kennissen te laten zien waar je bent wat je doet, worden zelfportretten worden vaak gemaakt met een serieus en professioneel doel. 

maxresdefault.jpg

Het grote voordeel van een zelfportret is dat je model altijd in de buurt is en je dus op elk moment of in elke situatie foto’s kunt maken. 

Maar in de praktijk is het ook heel lastig, want je bent model en fotograaf tegelijk en staat dus tegelijkertijd voor en achter de camera.

Waar tijdens een fotoshoot met een model spontaan ideeën kunnen opkomen, moet je het nu allemaal alleen bedenken.

Wat ga je maken?

Voor deze opdracht maak je een klassiek of een artistiek zelfportret, of je laat in de nabewerking al je creativiteit erop los.

 

Heb je geen idee hoe of wat, op Pinterest kun je heel veel leuke ideetjes vinden. Of zoek op Google naar een moodboard zelfportret, zodat je voor jezelf ook een dergelijk moodboard kunt maken. Gaandeweg zul je merken dat er steeds nieuwe ideetjes in je opkomen.

Image by Lerone Pieters

Hoe maak je het?

 

De eenvoudigste manier om jezelf te fotograferen is via de spiegel. Je ziet meteen wat er gebeurt en hoe het licht valt. meestal zie je dan ook de camera in de spiegel. Misschien wil je dat juist, maar je kunt de camera ook uit beeld laten door hem onder een hoek te houden. Het live-view scherm helpt je dan om de juiste compositie te bepalen.

 

Er zijn natuurlijk meer manieren om je camera te bedienen, via de zelfontspanner, met een draadontspanner of via wifi, als je camera dat heeft. Je kunt dan op je telefoon een app downloaden en contact maken met je camera. Vervolgens kun je op je telefoon de instellingen aanpassen, het beeld zien, scherpsellen, foto's maken, en foto's bekijken. Werkt echt superfijn! In dat geval werk je wel met een statief.

Tethered shooting is een vorm van fotograferen waarbij je de camera bedient via het beeldscherm van een tablet, laptop of desktop. Een enorm voordeel is dat je de foto’s op een groter scherm kunt beoordelen en eventueel direct kunt bewerken.

 

Voorwaarde is dat het fototoestel beschikt over een USB-uitgang die nodig is voor tethered shooting. Daarnaast heb je een softwareprogramma nodig om mee te werken.

Lees meer over Tethered shooting https://www.fotoclub-spijkenisse.com/handleiding-tethered-shooting

Veel succes!

Het thema voor februari 2022 is bekend gemaakt op 30 november 2021.
Inzenden: 
Stuur jouw foto uiterlijk 28 februari om 20.00 uur naar: info@fotoclub-spijkenisse.com