Foto van de Maand

Januari 2022

Natte straten en pleinen

1.jpg

Het kan behoorlijk regenen in ons landje en dat nodigt meestal niet echt uit tot fotograferen. Toch is dat jammer want juist tijdens of direct na een regenbui kun je vaak prachtige foto’s maken.

Vooral in de wintermaanden blijven straten en pleinen lang nat, waardoor alles een mooie glans krijgt. Het licht is dan vaak mooi diffuus en met een beetje geluk breekt er een zonnestraaltje door de bewolking.

In de avond krijg je dan ook nog eens prachtige reflecties te zien van lantaarnpalen en het passerende verkeer. En vooral op die lange avonden tegen het einde van het jaar zie je in de steden overal kleurrijke Kerstverlichting die de winkelstraten zo sfeervol maken.

Afbeelding1.jpg
pexels-vlad-chețan-1529360.jpg

Door te spelen met de sluitertijd kun je creatieve foto’s maken, afhankelijk van het resultaat wat je wilt bereiken

Met een snelle sluitertijd van bijvoorbeeld 1/500 van een seconde kun je de druppels "bevriezen" zodat je ze ook daadwerkelijk als druppels ziet. Met een lange sluitertijd, zoals 1/10e van een seconde, worden de druppels strepen wat weer een hele andere sfeer geeft in je beeld.

Gebruik reflecties in je foto’s

Een regenplas is meestal niet zomaar een plas water. Het is een spiegel die je kunt gebruiken voor unieke stadsgezichten of juist als zachte voorgrond vanuit een extreem laag standpunt.

Zoek naar de juiste hoek en laat de stad of de omgeving heel anders zien!

En heb je wel eens een lensbal in een plas gelegd? Dat geeft pas een tof effect! Met een polarisatiefilter heb je invloed op hoe de reflectie in het water er uit ziet.

MNeer weten over de werking van een polarisatiefilter, ga dan naar het artikel hierover in de nieuwsbrief van Zomer 2021: https://sway.office.com/Nbu5Luc7blis4Eaj?ref=Link

Waterplassen-fotograferen-199x300.png

Apparatuur beschermen

Zorg er altijd voor dat je apparatuur goed beschermd is bij slecht weer:

 

  • Bescherm je camera en objectieven goed tegen regen, of sneeuw door een regenhoes eroverheen te trekken. Regenhoezen voor je camera heb je in allerlei soorten en maten vanaf ca. 10 euro (voor 2 stuks) bij de online fotozaak.

  • Zorg ook dat je cameratas van binnen altijd droog blijft.

  • Bewaar geheugenkaartjes en batterijen op een warme, droge plek, bijv. je binnenzak. 

  • Houdt ook bij slecht weer de zonnekap ter bescherming op het objectief.

  • Zorg dat je altijd een lensdoekje in je tas hebt zitten om het glaswerk van de lens droog en schoon te kunnen maken. 

  • Komen er toch druppels op je camera.... geen nood! De huidige camera's kunnen best wel iets hebben maar laat ze niet heel nat worden.

  • Ga je lens en camera NOOIT droogwrijven. Je wrijft dan juist het vocht in de naden en aansluitingen! 

  • Haal, eenmaal thuisgekomen, batterij en geheugenkaartje uit de camera en laat de klepjes openstaan. Laat alles rustig drogen op een niet al te warme plaats, dus niet op de verwarming o.i.d.

Veel succes!

Het thema voor januari 2022 is bekend gemaakt op 1 november 2021.

Inzenden: 
Stuur jouw foto uiterlijk 31 januari om 20.00 uur naar:
info@fotoclub-spijkenisse.com