Foto van de Maand

Juli/augustus 2022

Straatfotografie in zwart-wit

street-photography-g60769eea2_1280.jpg

Wat is straatfotografie?

Bij straatfotografie worden mensen gefotografeerd worden op de openbare plaatsen, dus het niet noodzakelijkerwijs op straat. En vaak zonder dat ze zich daar bewust van zijn. 

Straatfotografie leent zich uitstekend voor zwart/wit fotografie. Op straat zie je namelijk veel verschillende dingen in veel verschillende kleuren en dat leidt al snel af. Dat is ook de reden dat wij bij deze opdracht gekozen hebben voor zwart-wit.

Met straatfotografie wil je het spontane gedrag van mensen vastleggen. 
Het kan daarom goed zijn om te werken van een flinke afstand met een telelens of te kiezen voor een kleine onopvallende camera. 

Respect is misschien wel de belangrijkste eigenschap van een straatfotograaf. Personen die duidelijk niet gefotografeerd willen worden, moet je ook niet stiekem van een afstandje fotograferen.
Plaats jezelf in de schoenen van de mensen die je fotografeert en vraag je af of je zelf in zulke omstandigheden gefotografeerd wilt worden.


Maak een keuze
Straatfotografie kun je op verschillende manieren aanpakken.
Ga je rondlopen, of op een bepaalde locatie op een bankje zitten. 
Als je rondloopt, moet je vaak heel snel op het moment reageren. Je hebt dan je weinig tijd om de juiste instellingen te kiezen. 
Kies je ervoor om op een gunstig plekje af te wachten wat er voorbij komt, dan kun je de camera instellen op de juiste lichtomstandigheden. 

volledige setting 
Een straatbeeld kan zich onderscheiden door echt een totaalplaatje te tonen. Je kunt een verhaal kwijt, interacties met de omgeving, reacties van personen en soms onverwachte situaties. Straatfotografie laat zich niet plannen en juist dat onverwachte element maakt het voor velen een interessante tak van fotografie.

Compositie

Een straatbeeld kan erg druk en vol zijn, waardoor de aandacht alle kanten op gaat en het beeld al snel onrustige en druk wordt. Probeer daarom altijd om rust in de chaos te creëren door te focussen op een duidelijk onderwerp.

woman-g2d08f5b73_1280.jpg

Heel belangrijk is weten wat je wel en niet op de foto mag zetten. Bij wet heb je toestemming om op straat, of in openbare ruimtes, vrij te fotograferen. Ga je een gebouw of winkel binnen, dan ben je gebonden aan de huisregels. Dit is op zich vrij simpel.

 

Het wordt lastiger als je op straat portretten wilt maken. In principe mag je zo’n portret ook gewoon maken. Het publiceren ervan is een wel ander verhaal. Een persoon heeft namelijk altijd het recht om de publicatie te verbieden, mits hij/zij daar een redelijk belang bij heeft (zo staat in de wet geschreven)

Hier lees je er meer over:

https://auteursrecht.nl/auteursrecht/portretrecht?fbclid=IwAR0wmReB32LKfu7eqPnSIxuH9jkk045GICVLngnhD93w0QfcsNOjpJmxfKA

Het thema voor de maanden juli/augustus is bekend gemaakt op 22 juni 2022.
Inzenden: Stuur jouw foto uiterlijk 31 augustus om 18.00 uur naar: info@fotoclub-spijkenisse.com

Succes!