top of page

Foto van de Maand

Juni 2023

 

Stille wateren

beach-landscape-sea-coast-water-nature-628740-pxhere.com.jpg

Water heeft de bijzondere eigenschap ons te laten ontspannen en heeft daardoor een gunstig effect op onze gezondheid. Niets is immers rustgevender dan kijken naar eindeloos kabbelende golven of een verstild meer. Onze hersenen schakelen over naar een relax modus en stress wordt naar de achtergrond verbannen.

 

Water is ook een spiegel. We kennen het verhaal van Narcissus uit de Griekse mythologie. Hij zag tijdens het jagen zijn eigen spiegelbeeld in het water van de rivier en werd op slag verliefd op zichzelf. Toen hij zijn lippen op het water drukte om zichzelf te kussen, viel hij voorover en verdronk. Het enige dat op die plek achterbleef, was een sierlijke gele bloem met een hartje.

sunsets-landscapes-nature-trees-lakes-reflections-1596591-pxhere.com.jpg

Het kalme spiegelende effect van (bijna)stilstaande water op een meer, of een vijver leent zich  perfect om reflecties vast te leggen. De ondergaande zon die zich verschuilt achter een bomenrij, levert prachtige silhouetten op.

Stromend water van een beekje of een waterval fotograferen met een lange sluitertijd zorgt voor een onwerkelijk beeld, waarin het water zijdezacht wordt.

landscape-tree-water-nature-forest-waterfall-661804-pxhere.com.jpg
pexels-alexandre-moreira-10419652.jpg

Voor een minimalistische foto is het mooi als het wateroppervlak helemaal glad is . Ook daarvoor heb je een langer sluitertijd nodig. Overdag kun je dit alleen bereiken door een grijsfilter(ND, Neutral Density filter)

Wil je actie en dynamiek in je foto en elk druppeltje haarscherp vastleggen dan bevries je de beweging met een hele snelle sluitertijd.

Ga je naar de kust, check dan vooraf de getijden. Bij opkomend tij zie je namelijk de meeste dynamiek in het water. Het weer is ook niet onbelangrijk. De stevige golfslag bij een flinke wind geeft een indrukwekkend beeld.

pexels-κωνσταντίνος-κωνσταντή-6167504.jpg
beach-sea-coast-water-rock-ocean-773561-pxhere.com.jpg

Het thema voor de maand juni is bekend gemaakt op 10 mei 2023.

Inzenden: Stuur jouw foto uiterlijk 30 juni om 18.00 uur naar: info@fotoclub-spijkenisse.com

bottom of page