Light Painting
naamloos--14.JPG

Lightpainting is een techniek waarbij je werkt met open sluiter en bewegende lichtbronnen of de juist de camera laat bewegen. Lightpainting is te verdelen in drie soorten:

  • lightpainting (schilderen met licht),

  • lightdrawing (tekenen met licht) en

  • camerapainting (schilderen met je camera).

Bij lightpainting 'beschilder' je een onderwerp met bijvoorbeeld een zaklantaarn.

Lightdrawing lijkt hierop, maar nu richt je de lichtbron naar de camera toe, zodat het onderwerp of de achtergrond minder belangrijk is. Je tekent patronen en/of woorden met licht of maakt geometrische figuren door het bevestigen van kleine lampjes aan draden die je dan laat slingeren. Je kunt, net als bij lightpainting, ook voorwerpen of personen met het lamplicht accentueren door de contouren te volgen met de lichtbron. De lichtintensiteit is hier veel hoger, omdat je de lamp naar de camera richt. Door variatie in kleur, formaat van de lichtbronnen en de afstand van de lichtbron tot het onderwerp kun je bij lightpainting en lightdrawing een dagelijks onderwerp transformeren in een sprookjesachtig of futuristisch beeld.

Bij camerapainting beweeg je de camera waardoor stationaire lichtpunten veranderen in strepen en patronen. Als je bijvoorbeeld het cameraplateau van je statief van horizontaal naar verticaal beweegt worden alle lichtpunten tijdens die beweging als 90° cirkels afgebeeld.

In de praktijk zul je de verschillende soorten lightpainting vaak door elkaar gebruiken.

 

Omdat je nooit weet waar precies de grenzen van de creatie komen te liggen, is het goed om met groothoek te werken. Het is beter om achteraf je opname wat bij te “croppen”(afsnijden/bijsnijden) dan dat jouw lichteffecten net buiten beeld vallen. Maak een paar testopnamen om te zien of jouw lens geschikt.

 

Bij het kiezen van de lichtbronnen voor lightpainting fotografie kun alle kanten op.

Led-lampjes zijn al voor minder dan een euro te koop (bijvoorbeeld bij de Action), maar denk ook aan laser pointers waarmee je in mistige omstandigheden mooie effecten kunt bereiken.

Met gekleurde folie of ballonnetjes, maar ook met smartphones of tablets kun je een effect aan je licht geven.

Verder maken lightpaint-fotografen gebruik van (sier)vuurwerk, de zogeheten sterretjes, kerstverlichting, en bijvoorbeeld glowsticks.
En vooral niet te vergeten, staalwol. Je kunt dit materiaal, in elke doe-het-zelf- en ijzerwinkel kopen.

Knip een stukje van de bundel staalwol en pluis het een beetje uit. De bedoeling is om het rond te slingeren terwijl het brandt. Er allerlei manieren om het aan een draad te binden maar het overgrote deel van de fotografen bevestigt het aan een metalen garde die aan een riem of draad rondgedraaid wordt. Het effect kan heel indrukwekkend zijn, de vonken spatten alle kanten op en ketsen terug tegen de grond of muur.


Staalwol is heel brandbaar en de vonken zijn in feite gloeiende stukjes staal.

Dus trek oude, beschermende kleding van natuurlijke materialen (dus geen nylon, en dergelijke) aan, laat nieuwsgierige kinderen uit de buurt blijven en zorg voor een locatie zonder brandbare zaken.