Foto van de Maand

Maart 2022

Sneeuw

2_edited_edited.jpg

Als het al sneeuwt in Nederland, dan ligt het er vaak maar kort. Zodra de zon tevoorschijn komt of de temperatuur stijgt, is het witte landschap zo weer verdwenen. Dus zorg dat je goed voorbereid bent voor als het zover is.

 

Het fotograferen van een besneeuwde wereld is niet heel moeilijk. Maar je moet wel degelijk met een aantal dingen rekening houden voor een mooi resultaat.

 

Dat heeft alles te maken met de witbalans en de belichting. Die twee dingen kunnen nog wel eens voor onverwachte resultaten leiden. Verderop meer hierover.

 

Voordat je erop uitgaat;

Zorg voor warme, waterdichte kleding. Als de sneeuw aan je kleding blijft plakken en vervolgens gaat smelten, kun je door en door nat worden. Een regenbroek en regenjas over je warme kleding doet wonderen, en het houdt ook de wind tegen.

 

Camera's zijn vandaag de dag redelijk beschermd tegen vocht. Je kunt het risico nemen en de camera zo meenemen in de sneeuwbui. Een regenhoes kan de camera wel beter beschermen, maar is ook wat lastiger werken.

 

Extra accu en geheugenkaart.

Kou, hitte en vocht zijn niet bevorderlijk voor de batterij en de kwaliteit van je geheugenkaart.

Zorg altijd voor een volle accu en neem een extra accu mee. Bewaar die op een warme plek, bijvoorbeeld in je binnenzak onder je jas, samen met je extra geheugenkaart.

 

De spiegelloze gebruiker moet er rekening mee houden dat de oogsensor met sneeuw verstopt kan raken. Schakel daarom tijdig handmatig om van zoeker naar lcd-scherm.

 

Gebruik altijd je zonnekap, ook al is het bewolkt. Deze kan veel bescherming bieden tegen sneeuw.

 

Hou ook altijd rekening met de richting van de wind. Met de wind mee fotograferen voorkomt dat er tijdens een sneeuwbui sneeuw op je objectief komt.

 

Wissel geen objectieven tijdens een sneeuwbui

Je wilt immers geen vocht in je camerahuis hebben. Kies daarom het objectief dat je het meest denkt te gebruiken, zoals een 24-70mm zoomobjectief, een 24-105mm of een 70-200mm.

winter-gd041a6ccc_1280.jpg

Instellingen

 

Witbalans

Een verkeerde witbalans kan ervoor zorgen dat de sneeuw in je foto blauw of juist gelig wordt. Dit is niet realistisch en al helemaal niet mooi. Vooral met bewolkt weer zullen je foto’s er snel blauwer uitzien. Zet je witbalans in dit geval dus naar een warmere kleurtempratuur om de sneeuw weer mooi wit te krijgen. Schaduw is vaak de ‘warmste’ witbalans op je camera.

 

Wil je op de automatische witbalans fotograferen, dan zal de camera voor elke foto opnieuw de witbalans instellen. De camera meet deze immers voor elke foto opnieuw.

 

Ook al hebben moderne camera's een heel goede automatische witbalans, kan het goed zijn om deze per lichtsituatie handmatig in te stellen.

Sneeuw reflecteert niet alleen het licht, maar ook de kleur van het licht. Fotografeer je in het blauwe uurtje, dan zal de kleur van de sneeuw ook richting blauw gaan.

 

Fotograferen in RAW heeft zeker bij sneeuwlandschappen het grote voordeel dat je de kleurtempratuur in de nabewerking nog kunt aanpassen.

 

Scherpstellen

Een voordeel van sneeuw is dat storende elementen verdwijnen. De wereld wordt bedekt met een maagdelijk wit kleed en krijgt iets minimalistisch en surrealistisch.

Maar daardoor heeft je camera vaak moeite om goed scherp te stellen. Stel dus niet zomaar midden in de sneeuw scherp, maar zoek een object met contrast.

Diepte creëren in die witte brei is vaak ook lastig. Zoek naar een object wat niet of minder ondergesneeuwd is of plaats iets op de voorgrond. Hierdoor wordt er toch diepte gecreëerd in het witte landschap.

 

 

Gebruik het histogram

Doorgaans krijg je bij een goede belichting een mooie afgeronde piek in het midden van het histogram. Een sneeuwlandschap is daarop een uitzonderingen. Sneeuw is wit, dus zal het overgrote deel van je beeld heel licht zijn. Hierdoor raakt de camera in de war, en gaat ervan uit dat het wit als 18% grijs afgebeeld moet worden. Zo werkt een belichtingsmeter nu eenmaal. Verzamelen de gegevens zich dus in het midden van het histogram, krijg je grijze sneeuw.

Om te zorgen dat wat wit is wit blijft, moet je iets overbelichten. In het histogram zal dan een piek aan de rechterkant ontstaan (ETTR).

Pas wel op dat je foto niet overbelicht raakt door de belichtingscorrectie.

 

Fotografeer je in de A-stand, dan kan dit via de belichtingscorrectieknop. Zet die op +1 EV of +2 EV. Soms is zelfs +3 EV nodig, afhankelijk van de omstandigheden.

Mocht je kans hebben om je histogram te bekijken (als je scherm ten minste niet vol met sneeuw zit), controleer dit dan.

Veel succes!

Het thema voor maart 2022 is bekend gemaakt op 31 december 2021.
Inzenden: 
Stuur jouw foto uiterlijk 31 maart om 20.00 uur naar: info@fotoclub-spijkenisse.com