top of page
model1.jpg

Foto van de maand

November 2023

 

Portret

Het is niet voor het eerst en ook vast niet voor de laatste keer dat we portretfotografie als thema hebben, want een sprekend portret maken blijft altijd een uitdaging. 

De discussie of een foto van een huisdier wel of geen portret is, hoeven we natuurlijk niet meer te voeren, want het portretteren van (huis)dieren is al heel lang een serieuze tak van fotografie.

De meest bekende soorten portretfotografie zijn:

  • Bedrijfsportret

  • Candid portret

  • Concept portret

  • Familieportret

  • Glamour portret

  • Groepsportret

  • Headshots

  • Huisdierportret

  • Lifestyle portret

  • Omgevingsportret

  • Zelfportret

Deze type foto’s kun je vaak weer onder verdelen, zo kun je bij bijvoorbeeld Glamour fotografie denken aan fashion, beauty, boudoir of lingerie shoots.

Wat hebben ze met elkaar gemeen, het model flirt vaak als het ware met de camera met een beetje sensuele uitstraling. Ze ziet er op haar aller voordeligst uit met haar perfecte make-up.

De foto’s worden vaak gemaakt in een luxe setting.

 

Bij een Candid portret weet het model niet dat de foto wordt genomen. Het is een spontane foto, die elke menselijke emotie kan bevatten.

 

Het gaat veel te ver om alle vormen verder tot te lichten. Wil eens iets anders dan anders, je weet, zoals altijd is Google ook nu je beste maatje als het gaat om kennis vergaren.

Een paar algemene tips:

 

Focus

Stel altijd scherp op de ogen, of je model nu wel of niet recht in de camera kijkt. Maak je de foto deels van opzij, stel dan scherp op het dichtstbijzijnde oog.

Heeft het model geen oogcontact met de camera, zorg dan altijd voor voldoende ruimte in de kijkrichting.

Het oogt niet mooi als veel oogwit te zien is. Probeer dit te vermijden door je model recht vooruit te laten kijken. Het oogwit zal dan minder opvallen, ook als zij/hij wegkijkt van de camera.

 

Poses

Speel met het licht en de poses, laat je model verschillende houdingen aannemen en laat hem of haar rond kijken zodat je verschillende hoeken van het gezicht kunt fotograferen.

Zo kun je ook  je zien welke pose het beste werkt.

Let daarbij vooral ook op handen. Deze zijn vaak dichter bij je camera waardoor ze relatief groot lijken en onnatuurlijk kunnen overkomen.

 

Heeft jouw model lang haar, let er dan op hoe het haar valt. Op de schouders is niet altijd vleiend.

Probeer daarin ook af te wisselen tijdens de fotosessie door het haar in zijn geheel naar achteren te doen, over één schouder, naar voren of opgebonden in bijvoorbeeld een staart naar achteren. Dat laatste geeft wel de meeste aandacht aan de vorm van het gezicht.

 

Het juiste licht

Het is natuurlijk maar net wat voor soort foto je wilt maken, maar over het algemeen is zacht, diffuus licht het beste om de huid er zachter uit te laten zien en harde schaduwen te voorkomen.

rimpels.jpg

Nabewerking is iets voor we vandaag de dag niet meer aan ontkomen.

Ga daarin niet te ver. Een puistje wegwerken is prima, maar alles wat permanent is, zoals een moedervlekje, hoort bij het model en hoort dus ook op de foto thuis.

Welke lens

Als portretlens wordt vaak gekozen voor een 80 mm primelens,

Heb je die niet, dan kun je beginnen met een 50 mm prime lens,

deze zijn vaak ook een stuk goedkoper.

Een groothoeklens vervormt, maar dat kan juist een heel verrassend beeld opleveren.

puppy-2785074_1280.jpg
Raoul Baart.png

©Raoul Baart

Ik ben heel braaf, krijg ik dan nu een koekje?

1 tak van portretfotografie wil ik nog wel even aanstippen, (huis)dierportretten.

 

Waar een mens letterlijk een “ander gezicht” kan opzetten, toont een (huis)dier eerlijke emoties, zoals enthousiasme of nieuwsgierigheid. Ze wekken vaak vertedering op bij de kijker.

Onlangs was Raoul Baart op de club om een presentatie te geven waarin hij zijn kennis deelde en de prachtige portretten van (zijn eigen) honden liet zien.

Gelukkig mocht ik deze foto als voorbeeld gebruiken.

Als het gaat om dieren fotograferen, dan lukt dat vaak het beste met je eigen huisdier. Want hoe beter je het dier kent( en het dier jou kent) hoe gemakkelijker het is om het gedrag van het beestje te voorspellen.

Maak je de foto’s ook in de eigen vertrouwde omgeving, dan voelt het dier zich helemaal op zijn gemak.

kitten-4611189_1280.jpg
pexels-yuliya-kazantseva-8570243.jpg

Perspectief bij dierenportretten;

Het beste contact met de camera maak je door te fotograferen op ooghoogte.

Door een lager standpunt in te nemen kijk de camera naar het dier omhoog, waardoor het ineens een stoer portret wordt.

Fotografeer je daarentegen een pup of kitten van bovenaf, dan krijg je juist een heel aandoenlijk plaatje.

 

Het loont meestal de moeite om een serie foto’s te maken, zeker wanneer het dier actief is. Achteraf heb je immers volop de tijd om de mooiste uit te zoeken.

Als je niet je eigen (huis) dier gaat fotografen, neem dan vooraf de tijd om het gedrag goed te observeren. Eenmaal met de camera in de aanslag heb je vaak niet meer veel tijd.

 

Succes met het maken van jouw allermooiste portretfoto!

Het thema voor de maand november is bekend gemaakt op 19 oktober 2023.

 

Inzenden: Stuur jouw foto uiterlijk 31 november om 18.00 uur naar: info@fotoclub-spijkenisse.com

bottom of page