Foto van de Maand

September 2022

Bruggen

31393882620_5983687ec9_c.jpg

We hebben er genoeg in ons(meestal) waterrijke landje en sommige zijn bijzonder fotogeniek. Vaak zijn het indrukwekkende bouwwerken die door middel van grote pijlers, kabels en/of bogen. Door te spelen met de belichting, standpunt en het juiste moment van de dag kun je een bijna elke brug creatief in beeld brengen.

 

Als je goed gaat kijken naar het ontwerp van een gebouw zie je dat bouwwerken voornamelijk uit lijnen bestaat. Bij een brug is dat precies zo en dus een ideaal onderwerp als je die lijnen goed gaat benutten. Elke brug is natuurlijk anders van vorm, opbouw en lengte: van de oude Romaanse stenen variant tot de meest moderne, soms futuristisch ogende bruggen

 

Als je een brug fotografeert, heb je altijd in meer of mindere mate te maken met perspectief. Een brug is vaak een groot bouwwerk en zeker als je dichtbij staat wordt de perspectiefwerking goed zichtbaar. Dit kun je juist heel goed inzetten inzetten om een spannend beeld te maken. 

Vaak kun je ook onder een brug komen, dus onderzoek de mogelijkheden ter plekke. Kijk ook eens omhoog als je op zoek bent naar een origineel standpunt.

bridge-g23bd4fc91_1920.jpg

Sta je dichtbij en kijk je ‘met de brug mee’, dan zie je de lijnen van de relatief snel weglopen naar een verdwijnpunt. 
Sta je verder weg van de brug dan krijg je die duidelijk en neutraal in beeld, maar dit haalt wel de spanning weg uit de compositie. 
Dat kun je compenseren met het lichtgebruik en de uitvoering van het beeld. 
Qua standpunt heb je vaak niet zoveel keuzes, omdat je niet overal kunt gaan staan of er veel bebouwing in de buurt van de brug is. Dat is jammer, maar dwingt het je om het beste te maken van de mogelijkheden die er zijn. Zie dat als een uitdaging.

brug_t_Meertje_Nijmegen-mhtaduy7agbsq1tnnml2sfx7yl23oh21ita3id4pe0.jpg

Bruggen zijn van origine vaak al grafisch bouwwerken. Weet je dit extra te benadrukken. door middel van je standpunt en perspectief, kun je prachtige abstracte beelden maken. Zeker als je slechts een gedeelte van de brug fotografeert. De kijker weet dan misschien niet meer precies waar hij of zij naar kijkt, maar dat is bij een abstract grafisch beeld natuurlijk geen enkel probleem. Omzetten naar zwart-wit kan het grafische aspect nog extra versterken.

Het thema voor de maand september is bekend gemaakt op 16 augustus 2022.
Inzenden: Stuur jouw foto uiterlijk 30 september om 18.00 uur naar: info@fotoclub-spijkenisse.com

Succes!