top of page
Fotograferen-in-de-bulb-stand (2).jpg

Bulb

Het is je vast wel eens overkomen, Je gaat op pad om mooie avond foto's te maken, maar je merkt dat een belichting van 30 seconden meer voldoende is om een goed belicht beeld te krijgen 

Dan komt de Bulb stand eraan te pas, want dan heb je de mogelijkheid om met een sluitertijd van langer dan 30 seconden te fotograferen.

In deze stand druk je de ontspanknop in en blijft de sluiter net zolang openstaan totdat je de knop weer loslaat. Je stelt dus niet meer van te voren de sluitertijd in, maar je bepaalt op dat moment hoelang de sluiter open staat.  

Dus houd je de ontspanknop drie minuten ingedrukt, dan heb je een sluitertijd van drie minuten gerealiseerd. 

Een mooi voorbeeld hiervan is het fotograferen van bliksemschichten. 

Zoek een veilig onderkomen, zet je camera op statief en zet steeds de sluiter één minuut open. Dan komt dat er vast  moment komt dat je de bliksem vangt? 

De Bulb-stand wordt ook gebruikt voor bij vuurwerk of lightpainting.

 

De Bulb-stand is bij de meeste camera’s te vinden op het instelwiel van je camera. Hiervoor zie je de aanduiding ‘B’ of ‘Bulb’ vermeld staan. Heb je geen aanduiding op je instelwiel, dan kan het zijn dat de Bulb-stand oproepbaar is in de M-stand. In dat geval draai je de sluitertijd voorbij de 30 sec. en kom je in Bulb-stand.

Bij een systeemcamera met elektronische zoeker kan het zijn dat je de elektronische zoeker uit moet schakelen, zoals bij de Panasonic Lumix G6

 

bottom of page