top of page

 

Portret

Foto van de Maand

November 2023

1e Plaats 

 2e Plaats 

©Gerard de  Groot

 3e Plaats 

©Jacob Herrewijnen

©Wendy van Laviere

 2e Plaats 

©Jacob Herrewijnen

©Gerard de Groot

©Aschwinn Smith

1e Plaats 

 3e Plaats 

Juryrapport FvdM December 2023: Portret


De jury, bestaande uit Ton Hoelaars, Frans Dijkshoorn, Karl-Heinz Wolf

Korte samenvatting van de beoordeling:

De Jury was diep teleurgesteld over het weinige werk wat ze hadden te doen; slechts 18 inzendingen.  Verder hebben wij geconstateerd dat de kwaliteit van de inzendingen niet het niveau haalt vergeleken met de inbreng van voorgaande maanden. Een aantal foto’s zijn niet beoordeeld als zijnde portretten en veel foto’s hadden geen EXIF gegevens.

Wij zijn niet boos of verdrietig, maar een beetje teleurgesteld .

 

Voor de beoordeling hebben we onze eigen inbreng verwijderd en zijn daarna tot de volgende conclusie gekomen:

Op de 3e plaats, foto no. 8

De positie van het hoofd is prachtig met een bijzondere uitsnede en een sombere blik. Het is niet storend dat het hoofd in het midden staat. Jammer dat het linkeroor te donker is en voorzien is van een eclips. Te sterk licht van achter het hoofd? Fraai is de afwezigheid van enige spiegeling in de brillenglazen; chapeau! Ondanks de sombere belichting, zijn de belichtte essentiële gezichtselementen haarscherp, waarbij de lichtconcentratie op het puntje van de neus een extra dimensie geeft.

Op de 2e plaats, foto no.14

Een prachtige foto die de weemoedigheid van de 30er, 40er en 50er jaren crisis van de vorige eeuw treffend uitbeeldt in kleur, vorm en gelaatstrek. De kleding, muur en bank hebben de passende wat sombere kleuren die goed samengaan en een evenwichtige rijkdom in retro kleurschakering laten zien in de gekozen uitsnede. Alles wat scherp moet zijn is ook haarscherp. De rechterzijde van de foto is iets te donker en een rare flap steekt uit de hoed; toch maar een beetje meer fotoshoppen?

Op de eerste plaats, foto no. 10

Technisch bijna perfect en scherpte met een f=5.6 op de juiste gezichtsdelen is zeer bijzonder. Met name de scherpte en details van de snuit en ogen, samen met de stand van de kop geven deze hond een trots karakter. Niets in de details in kleuren is dichtgelopen. De kleurenvariatie in bruintinten gaan goed samen met de zachte wazige natuurlijk groene achtergrond. Deze foto kan zo aan de muur in A1-formaat. Gefeliciteerd.

Namens de jury,

 Ton, Frans en KArl-Heinz

bottom of page