top of page

 

Bloem/Bloemen

Foto van de Maand

April 2024

1e Plaats 

 2e Plaats 

©Martine van Doorn

 3e Plaats 

©Aschwinn Smith

©Jacob Herrewijnen

 2e Plaats 

©Marjoleine van Beveren

©Marjan Michels

©Aschwinn Smith
 

1e Plaats 

 3e Plaats 

Juryrapport FvdM Maart 2024: Bloem/Bloemen

De jury bestond deze keer uit Marc de Vries, Gerard Niks en Karl-Heinz Wolf .

30 inzendingen, een mooi aantal om te mogen beoordelen.

Enige discussies waren er met betrekking tot “BLOEM”; er zijn vele soorten, maar de vraag was; “voldoen ze aan het thema”?

De jury heeft haar eigen foto’s niet meegenomen in de beoordeling.

 

De inhoudelijke kritiek bij de beoordeling was meestal gerelateerd aan scherpte-diepte en vaak een relatie tot de vlakverdeling.

Dat was hier blijkbaar lastig en wellicht en onderwerp om eens op de club te oefenen.

 

Drie foto’s waren door alle juryleden in hun top 5 meegenomen. Deze zijn als volgt beoordeeld:

Onze top 3 was als volgt:

Op de 3e plaats, foto no. 1

Ondanks dat deze foto veel op internet is te zien, en één van de juryleden dit geen bloem vindt, zijn wij toch tot de conclusie gekomen dat deze een prijs verdient. Het maken van zo’n actiefoto, die zeer scherp is op de juiste plaatsen, een fraaie vlakverdeling heeft, en dat met de relatief lage F-stop van 6.3, 1/200 s en 24 mm, is knap.

Daarnaast wordt in het onscherpe deel, mede dankzij de belichting,  heel mooi de snelheid van rondvliegend meel getoond: gefeliciteerd met dit effect.

De vraag is of de fotograaf alleen heeft gewerkt of helpende handen heeft gekregen?

 

Op de 2e plaats, foto no. 13

Een leuke geënsceneerde foto.

Het grootste deel van het onderwerp, en met name de relevante delen, zijn keurig scherp. De kleuren lopen mooi weg van geel naar wit in een ietwat overbelichte achtergrond. De schaduwwerking aan de onderkant van de bloem is prachtig en zorgt ervoor dat de bloem niet zweeft. Het maakt de compositie bijna perfect. Jammer dat de bloem voorzien is van druppeltjes en de slak niet; heeft deze zich afgedroogd? 

Op de eerste plaats, foto no. 25

Een zeer fraaie halve bloem, welke het portretkader prachtig en onconventioneel heeft ingevuld. Het hart van de bloem is haarscherp, waarbij de scherpte langzaam aan vervaagd naar de bloemranden en naar achter. Dit effect wordt nog eens versterkt door licht van linksachter in te brengen en daarmee bij de bloembladranden een reflectie/refractie concentratie te creëren als zijnde een wit randje. Een F-stop van 13 is duidelijk de moeite waard om dit resultaat te bewerkstelligen. Wij horen graag van de maker hoe deze foto is gemaakt.

Namens de jury,

Marc, Gerard en Karl

Van onderstaande foto's heeft de maker geen beoordeling ingezonden.

bottom of page