top of page

Gastsprekers

In onze hobby, fotografie, zijn we voortdurend op zoek naar inspiratie en kennis

We nodigen daarom regelmatig gastsprekers uit om om hun werk te presenteren en ons meer te vertellen over hun visie en manier van werken.

25 oktober 2023, Rob Doolaard

https://dierenfotografie.nl/

Op woensdag 25 oktober verzorgt fotograaf Rob Doolaard een lezing over zijn passie: fotografie. Rob werkt onder andere voor Diergaarde Blijdorp, Wildlands Adventure ZOO Emmen, WNF en Safaripark Beekse Bergen. Hij organiseert ook diverse cursussen, workshops en gastlessen.

Tijdens de lezing zal Rob meer vertellen over over het fotograferen van dieren, natuur en macrofotografie, die allemaal een eigen aanpak nodig hebben! Een avond vol inspiratie.

13 september 2023, Raoul Baart

https://www.circlepics.nl/index_3.htm

Raoul laat ons een selectie zien van zijn werk. Zijn landschappen, maar vooral zijn honden portretten zijn werkelijk schitterend.

15 maart 2023, Gastspreker, demonstratie Light Painting  Marcello Geerts:

https://www.andreagulickx-photography.nl/

Marcello Geerts zal een uitgebreide demonstratie geven en uiteraard kunnen we er zelf ook mee aan de slag.

Marcello heeft zijn eigen YouTube kanaal.: https://www.youtube.com/user/MarcelloGeerts

19 oktober 2022, Gastspreker, Andrea Gulickx,:

https://www.andreagulickx-photography.nl/

Andrea Gulickx, professioneel en creatief fotografe  is bekend door haar lezingen en workshops op het gebied van
macrofotografie, abstracte en poëtische landschapsbeelden,
de ‘Lensbaby en smartphone workshops.
Haar dromerige en abstracte b
eelden worden gekenmerkt door het spel dat
ze speelt met het natuurlijk licht, scherpte en onscherpteen is altijd op zoek naar onbekende dimensies.

Experimenteren en creëren is wat deze fotografe het liefste doet.

Andrea zegt zelf over haar stijl van fotograferen:
“Ik denk dat deze herkenbaar is door de intieme sfeer en zachtheid, maar toch ook door de kracht die het beeld uitstraalt.
Ik houd ervan om met de scherptediepte te spelen en daarbij de grens op te zoeken. Ik vind het leuk om mijn eigen wereld te creëren waaraan de kijker zijn of een eigen invulling kan geven. Licht, lijnenspel en emotie zijn de
belangrijkste ingrediënten in mijn foto’s..”

13 april 2022, Gastspreker, Martin Hogeboom:

https://www.martinhogeboom.nl/

Martin fotografeert voornamelijk mensen.

Sinds 2001 is hij fulltime beroepsfotograaf en houd zich bezig met reclame- en portretfotografie op locatie, zowel in Nederland als daarbuiten. Van snelle locatieportretten tot uitgebreide reclame shoots met veel extra verlichting, styling en beeldbewerking.

Zelf zegt Martin over zijn werk: “Wat de opdracht ook is, in elke situatie wil ik een boeiend beeld maken, een foto met een "Wow!"-effect. Dat doe ik door aandacht te besteden aan mooi licht, scherpte, standpunten, kleuren en maar vooral aan de persoon voor de lens. Het contact met mensen en de prachtige verhalen die ze in zich hebben geven me energie!”

https://www.martinhogeboom.nl/

27 Oktober 2021, Marijn Kort.

https://martijnkort.smugmug.com/Fine-Art/

Door zijn beroep als piloot komt hij over de hele wereld en probeert zo veel mogelijk vast te leggen met zijn camera. 

Martijn richt zich vooral op vooral op zwart-wit fotografie. Het spelen met licht en emotie in een foto komt volgens hem in zwart-wit het best tot zijn recht.

Fragment uit het inspiratie interview van DigifotoPro met Martijn: https://www.digifotopro.nl/martijn-kort-moeilijk-in-hokje-te-stoppen

Martijn: 'Veel fotografen zetten zichzelf heel specifiek neer als een bepaald type fotograaf. Landschap, natuur, fine art, portret, architectuur... Ik ben er nog altijd niet uit hoe ik mijzelf moet duiden. Dat neemt niet weg dat ik het liefste zwart-wit Fine art-architectuurfoto's maak. Daar ligt mijn grootste passie.  Bij die vorm van fotograferen vang ik iets en zet dat om naar mijn visie met als doel mensen op een andere manier naar hun omgeving te laten kijken. In die zin zou ik mijn werk eerder typeren als Fine art dan als architectuur.

Wij hebben Martijn gevraagd een presentatie te geven van eigen werk, met name van zijn architectuur foto's die vaak met extreem lange sluitertijden en behulp van lensfilters gemaakt zijn. Hij zal ons niet alleen een selectie van zijn werk tonen, maar ook meer vertellen over zijn technieken.

 

30 oktober 2019, John Sassen

Op 30 oktober 2019, gaf John Sassen op uitnodiging van FCS een presentatie in bibliotheek de Boekenberg. John Sassen is al sinds zijn tienerjaren met fotografie bezig. Tot aan de late jaren 90 autodidactisch.

Daarna heeft hij cum laude de fotovakschool afgerond.

Inmiddels is John docent aan de Nederlandse Academie voor beeldcreatie. Daarnaast verzorgt hij al vele jaren cursussen, zowel voor de Volksuniversiteit Spijkenisse alsook particulier.

 

John is vooral actief in publieksfotografie, bedrijfsfotografie, architectuur en food photography.

De thema’s van de avond zijn conceptuele- en portretfotografie. Deze thema’s hebben veel parallellen/raakvlakken en zijn daardoor heel mooi te combineren.

Wil je alvast wat van zijn werk zien, ga dan naar : https://www.haskon.nl/

Entree is gratis, ook voor niet leden.

Wel van te voren toegangskaarten halen bij de bibliotheek

 

3 April 2019 - Robert van Sluis

 

Robert's fotografische ervaring reikt van onder zeeniveau bij de Dode Zee tot hoog in de Himalaya, van de broeierige jungle in Cambodja tot de pasgevormde rotswoestijnen van IJsland. Van asielzoekers tot spirituele zoekers, van straatkinderen tot managers in pakken. Zijn specialisaties zijn dan ook portret-, reis- en reportagefotografie.

 

Hij wordt gedreven door nieuwsgierigheid en het geloof dat visuele communicatie pas echt wordt bereikt wanneer dat wat de maker begint, door de kijker wordt volbracht.

 

Robert werkt veelal digitaal, maar raakt geïnspireerd door de onregelmatigheden van de analoge wereld: diafilm, gescheurd papier, licht in zijn vele vormen. Of het slapen in nachttreinen, een warme douche, een inspirerend gesprek, de middernachtzon in IJsland.

 

Hij communiceert in 5 talen, reisde naar meer dan 50 landen en werkt vanuit een achtergrond in medische natuurkunde en grafisch ontwerp.

www.eyefordetail.nl

www.robertvansluis.com

www.instagram.com/robertvansluis

www.facebook/rvsphg

www.twitter.com/robertvansluis

17 oktober 2018 - Gert de Graaf

Natuurfotograaf

In het auditorium in bibliotheek de Boekenberg in Spijkenisse gaf Gert de Graaf een avondvullende presentatie georganiseerd door Fotoclub Spijkenisse.

Voorgaande jaren organiseerde de fotoclub een doe avond/inloopavond in de bibliotheek tijdens de nationale Fotoweek. Dit jaar was gekozen voor een andere invulling. Wij zijn heel blij dat we hiervoor over het auditorium konden beschikken. 

Gert is een bekend in deze regio door zijn fotowerk, maar ook door fotosafari’s die hij organiseert.

Van 15 september t/m 31 oktober aanstaande zal er tevens een fototentoonstelling met zijn werk te zien in de bibliotheek in Rozenburg.

De fotopresentatie heet “Landtong Rozenburg Puur Natuur” (zonder menselijke aspecten) en gaat over het gelijknamige natuurgebied landtong Rozenburg.

Gert laat hierbij werk zien van: Landschap, Konikpaarden, Schotse Hooglanders, Vogels en andere.

 

En een drietal Audio Visuele producties:

1: La Magie de la Nature (3 x bekroond)

2: Borne Wild

3: My Immortal

2017 - Ronnie Dankelman

 

Landschapsfotografie - imaginative

Tot 2015 schreef Ronnie Dankelman voor “Reisbijbel”

Daarnaast publiceerde hij meerde boeken waaronder: "Impressions of Yunnan" en “Some Sahara”

In 2013 won Ronnie Dankelman de NS Fotopublieksprijs bij de National Geographic Fotowedstrijd met foto’s die hij maakte tijdens zijn reizen door Algerije, Libië en Soedan. In 2015 heeft hij een fotoboek uitgegeven: Some Sahara, met foto’s van deze reizen.

Kijk voor werk van Ronnie op zijn website:

Travel around the world and meet different cultures; http://www.imaginative.nl/wordpress/ 

2017 - Janet Haines

 

Modelfotografie - jayhaines

Janet Haines is een van oorsprong Britse fotografe die tegenwoordig in Nederland woont. In het verleden maakte zij voornamelijk Portretfoto's. Vandaag de dag noemt zij haar werk Fotografische Kunst

2016 - Sander van Wettum 

Stedelijk landschapsfotografiesandervanwettum

Sander van Wettum (1987) heeft zich de afgelopen jaren gericht op de abstractie en vervreemding die hij ervaart in onze alledaagse gebouwde omgeving. Hij is met name geïnteresseerd in het moment waarop de context die de beoogde gebruiker van deze plekken zou moeten verschaffen wegvalt, waardoor er een absurde nieuwe werkelijkheid ontstaat.

Voor het project ‘Hibernation’ fotografeerde Van Wettum populaire badplaatsen aan kusten van Zuid-Europa. Hij bezocht deze plekken echter in de winter, waar ze in schril contrast staan met de levendige stedelijke agglomeratie die ze in de zomer vormen. Deze plekken zijn op dat moment letterlijk in winterslaap: hotels en restaurants sluiten tijdelijk hun deuren en gaan pas weer open als het eerste vliegtuig met toeristen landt. Tijdens zijn reizen trof Van Wettum er een verlaten en absurd stedelijk skelet aan, dat hem fascineerde en hem ertoe aanzette om het met zijn camera te onderzoeken.

2016 - Bas Meelker

 

Landschapsfotografie

Ooit was Bas Meelker op weg een succesvol ondernemer te worden, toen in 2002 zijn carrière een onverwachte wending nam, vanaf het moment dat hij een camera in handen kreeg.

Inmiddels kennen velen Bas als een zeer succesvol, professioneel natuur- en landschapsfotograaf, die zijn passie voor natuur en landschap uit in zijn fotografie.  Rustige, ruimtelijke beelden, waarin de tijd even stil lijkt te staan, zijn kenmerkend voor Bas’ stijl, evenals het prettige zachte licht, dat bijdraagt aan de serene uitstraling van zijn werk.

2015 - Hans Peter van Velthoven  

 

Straatfotografie - hanspetervanvelthoven

Hans-Peter van Velthoven is de Anton Corbijn van Nijmegen. De huisfotograaf van Muse, Stereophonics, en 3FM portretteerde in zijn carrière ook talloze bekende acteurs en artiesten. 

2014 - Marco de Paauw

 

Natuurfotografie - wildlifeimages

Professioneel natuurfotograaf Marco de Paauw heeft maar één passie: het vastleggen van de parels der natuur om die met anderen te delen. Want niets is zo sterk en fragiel tegelijk als de natuur.

Arie Kieviet

 

Humanitaire Reportagefotografie - ariekievitfotografie  

Arie Kievit is een bekende naam bij de Zilveren Camera. De afgelopen twee decennia won hij maar liefst tien eerste prijzen met zijn werk.

Dimitri Valentijn  

 

Meerdere disciplines - dimitrivalentijn

driehoek-300x276.jpg

2 mei 2018- Johan Huizing 

Johan Huizing, portretfotograaf en

eigenaar van Provorm Foto’s en het Flitshuis.

In 99 Procent van al zijn werk werd

geflitst met een reportageflitser. 

Bij die ene overige procent weigerde

de flitser dienst.

Zoals Johan zelf zegt; "Om eerlijk te zijn,

“ik kan niet meer zonder”."

Het gaat hier om manueel leren flitsen met de reportageflitser(s).

Johan heeft daar een model voor ontwikkeld die twee technieken op een

unieke methode met elkaar verbindt. Met die twee technieken doelt hij op:
1. het flitslicht
2. het al aanwezige licht (duurlicht).

 

Het principe van dit unieke model is net zo eenvoudig als de welbekende belichtingsdriehoek.

De belichtingsdriehoek gaat enkel over het al aanwezige licht. De reportageflitser past niet in

de belichtingsdriehoek. In het “Flitshuis”, zo noem ik mijn model, past dit wel!

En zo wordt de controle over flitslicht, het aanwezige licht behouden en kun je er op sturen.

bottom of page