Het gouden uurtje of het blauwe uurtje?

blauwe uurtje 2.jpg

Die magische momenten tijdens de schemering, waarbij de natuur haar mooiste en steeds weer unieke kleurenpracht laat zien.

De ene fotograaf zet zijn wekker extra vroeg, voor een ander begint het bij zonsondergang.

Het Blauwe uurtje; Bij een heldere lucht zien we een blauwgrijze tot donkerblauwe band met er boven een roze tot paars-roze band. De blauwe band wordt veroorzaakt door de schaduw van de aarde. De roze-achtige strook wordt de tegenschemering genoemd en wordt veroorzaakt wordt door de opkomende of ondergaande zon.

Dit begint ongeveer een uur voordat de zon opkomt en aan het eind van de dag duurt het tot een uur a 1,5 uur nadat de zon onder is gegaan. Dit is mede afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden.

Het Gouden Uurtje;

Wanneer de zon opkomt of ondergaat wordt de lucht gesierd met een ware kleurexplosie van warm gele, oranje en rode tot bijna paarse tinten. Dit is wat we noemen het gouden uurtje.

Die mooie warme gloed, is overigens in de avond vaak sterker dan in de ochtend.

Een heldere wolkeloze hemel is met het gouden of het blauwe uurtje prachtig te fotograferen. Maar wat wolken en een iets lagere sluitertijd kunnen juist heel mooie speciale effecten en extra dynamiek in je foto opleveren.

Neon borden, autolichten en spotjes die gebouwen uitlichten, allemaal creatief te gebruiken in  een foto. Het is daarom ook belangrijk om van te voren al mooie geschikte locaties te zoeken en extra goed om je heen te kijken. 

Je denkt er misschien direct aan, maar tijdens deze momenten kun je juist ook hele bijzondere portretfoto’s maken. Met een invulflits kun je je model en de kleurrijke achtergrond mooi balanceren.                                                                                                                                                                                                                                                                           

Tenslotte de feiten op een rij:

  • Fotografeer in de richting waar de zon opkomt of is ondergegaan. Daar blijft ’t langste blauw.

  • Maak je minimaal elke paar minuten een foto, dan ontdekt je vanzelf wanneer het optimale moment is aangebroken. Blijf vooral goed opletten, het licht verandert razendsnel.

  • Stel de ISO-waarde liefst zo laag mogelijk in, op ISO 100 of 200. Je werkt toch bij voorkeur vanaf statief.

  • Kies een diafragma waarmee je voldoende scherptediepte krijgt, zoals F 8 of F 11.

  • Voor de scherptebepaling gebruik je het beste handmatige focus met behulp van live view.  

  • Kies zelf de sluitertijd, zet de belichting tussen -1 EV en -2 EV en pas de sluitertijd net zo lang aan tot je het gewenste resultaat krijgt. In situaties met stromend water, plukjes bewolking aan de hemel en rook uit schoorstenen die in een mooie waas kunnen veranderen is de sluitertijd bepalend voor de sfeer en dynamiek in je foto. De camera kan dan niet bedenken wat jij wilt laten zien.

  • Het seizoen is van invloed op de duur van het blauwe uurtje, zorg dus op tijd op locatie bent.

  • Heb je geen SLR, maar een compact camera? Gebruik dan de stand “nachtfotografie”.

 

Tenslotte: Lukt het niet? Geen nood, morgen is er ook weer een blauw of gouden uurtje en kun je het oipnieuw proberen,.

In Google Play-store zijn vele apps te vinden die je kunnen helpen bij berekenen van de tijd en duur van zonsopkomst, zonsondergang en andere zonlichtperiodes op elke locatie.

Dit zijn slecht een paar daarvan:

PhotoTime: Golden Hour - Blue Hour time Calculator, gratis

Exsate Golden Hour, gratis

Zon Positie en Sunrise Demo, gratis

Blauwe Uur (zon calculator), prijs 1,99 euro

FCS-klein.png

Ruisreductie lange sluitertijd; Bij fotograferen met een lange sluitertijd bieden de meeste camera's extra ruisreductie. De camera maakt dan meteen na de eerste foto een tweede foto met een dichte sluiter, om te kijken hoeveel ruis de sensor zelf veroorzaakt. Deze ruis wordt vervolgens uit de uiteindelijke foto gehaald.

Voordeel: minder ruis.

Nadeel: het duurt twee keer zolang om een foto te maken.