top of page

Fotograferen met het zwarte doekje

Dia1.JPG

Fotograferen met het zwarte doekje (Tegenhouden en doordrukken)

Overdag zie je vaak een groot verschil in contrast tussen de lucht en de voorgrond. Heel vaak wordt hierdoor in je foto de lucht hierdoor overbelicht en de voorgrond onderbelicht.

Dit contrastverschil kun je als het ware "uitbalanceren" door gebruik te maken van een ND filter in combinatie met "het zwarte doekje".

Het ND-filter zorgt ervoor dat je de sluitertijd maximaal kunt verlengen. Je hebt hiervoor een ND filter nodig dat de sluitertijd met tenminste 10 stops kan verlengen, oftewel een zogenaamde "Big Stopper)

De langere sluitertijd zorgt er, samen met het zwarte doekje voor dat je een hoger dynamisch bereik in je foto krijgt. 

Langere sluitertijden zorgen natuurlijk ook voor de bekende effecten op bewegend water en voorbijdrijvende wolken in de lucht. ‘Voordelen’ die je achteraf niet of nauwelijks in de digitale doka kunt nabootsen.

Het werkt als volgt;

Schroeft het ND-filter op de lens en stel scherp op de voorgrond.

Zet de camera in de Av stand(voor Canon / A voor Nikon), stel de belichtingstijd op een zo lang mogelijke sluitertijd en zorg voor een overbelichting van 1 of 2 stops.

Je drukt nu af en houdt het doekje van boven af voor de lens tot aan de horizon. Je doet dit gedurende circa 1/10 van de totale sluitertijd. Meteen daarna beweeg je het doekje nog een aantal malen over de horizon heen en weer.  Het effect is een zachtere overgang tussen de lucht en de voorgrond.

bottom of page