top of page

Hyperfocale afstand

Wat is de Hyperfocale afstand

Een veel gebruikte methode voor het scherpstellen bij landschapsfoto’s is de hyperfocale afstand.

Wat is het precies? Hoe en waarom gebruik je het?

Hyperfocale afstand.png

De hyperfocale afstand(Depth Of Field) is de scherpstelafstand bij de gekozen brandpuntsafstand en diafragma, waarbij je de grootst mogelijke scherpte-diepte bereikt. Focus je op deze afstand dan zullen alle onderwerpen vanaf de helft van deze afstand tot oneindig scherp worden weergegeven en kun je de maximale scherptediepte bereiken in jouw landschapsfoto.

 

Hoe bereken ik de Hyperfocale afstand
De hyperfocale afstand is afhankelijk van vier factoren: de sensor, het brandpuntsafstand, het diafragma en de ‘de cirkel van verwarring (circle of confusion). Deze laatste factor is ‘het criterium dat de grootst aanvaardbare cirkel die voor het menselijke oog nog als scherp zal worden gezien. Om de hyperfocale afstand bij een full-frame camera te berekenen gebruik je een speciale formule: 

ber.HA.jpg

H = Hyperfocale afs

f = Brandpuntsafstand

N= Diafragma

c = diameter van de aanvaardbare verstrooiingscirkel

(0,03 voor full-frame en 0,02 voor een APS-C)

ber.HA2.jpg
Bij een APS-C camera heb je te maken met een bepaalde crop-factor. Bijvoorbeeld een crop-factor van 1.6x bij Canon, of 1,5 bij Sony en Nikon camera's . Hiervoor geldt deze formule:

Stel je voor dat je gaat fotograferen met een brandpuntsafstand van 20mm met een diafragma van F11, uitgaande van een verstrooiingscirkel van 0.030mm. Ik kom dan op de volgende berekeningen:

ber.HA3.jpg

Er zijn op internet allerlei tabellen te vinden voor Full frame camera’s en voor DSLR camera’s met een crop-factor.

Heel ingewikkeld allemaal, maar tegenwoordig hebben we overal een app voor die we kunnen inzetten om moeilijk dingen makkelijker te maken.  Zo zijn er dus ook apps die je helpen met het uitrekenen van de hyperfocale afstand. Hieronder een aantal daarvan.


Gratis zijn bijvoorbeeld: DOF Calculator, Hyper Focal Pro, Exposure Calculator, FotoTool-Photographer Tools, 

Natuurlijk zijn er ook betaalde versies: Photographer’s CompagnionPhotopills,

bottom of page