top of page
shopping.png
zonnekap.png

zonnekap

Een zonnekap - Waarom en wanneer?

Bij het fotograferen met een spiegel reflex camera is een zonnekap bijna onmisbaar. Deze voorkomt namelijk dat licht in de lens valt en daarbij zorgt voor lensflare of andere vermindering van de beeldkwaliteit.

Bij de naam zonnekap denk je misschien dat de kap je camera alleen beschermt tegen de zon, maar een zonnekap doet meer dan alleen dat. Een zonnekap zorgt ervoor dat er geen ongewenst licht in je lens valt. Dit kan zonlicht zijn, of licht van andere lichtbronnen zoals lampen.

 

Een zonnekap als bescheming;

Wanneer het regent zul je de apparatuur moeten beschermen met bijvoorbeeld een regenhoes. Maar als het miezert kan een zonnekap de oplossing zijn. Niets is vervelender dan je opname te moeten onderbreken omdat er druppels op je lens komen. Vervolgens wil je dit schoonmaken en maak je de lens eigenlijk alleen maar viezer. Met een zonnekap voorkom je dit.

De kans dat je je dure lens kapot stoot is ook meteen een stuk kleiner. De zonnekap vangt de klappen op en is een veel betere bescherming dan het UV-filter dat vaak wordt aangeraden. Een UV filter kan namelijk juist lensflare veroorzaken. Hoewel lensflare iets moois kan toevoegen aan het beeld, is het toch meestal eerder storend dan wenselijk.

 

Een zonnekap gebruiken tijdens avondfotografie?

Het klinkt misschien vreemd, maar juist bij avondfotografie is het gebruiken van een zonnekap aan te raden.


Er zijn in feite alleen maar redenen op te noemen om wel die zonnekap te gebruiken.

het gaat niet ten koste van de kwaliteit van je foto's, integendeel, daarbij weegt een zonnekap weinig en wanneer je de camera opbergt schroef je de kap omgekeerd op je lens waardoor deze nauwelijks extra ruimte inneemt.

 

Welke maat en vorm Zonnekap;

Een zonnekap wordt dus gebruikt om lensflare van de zon of ander lichtbronnen te voorkomen. Hoe verder de zonnekap uitsteekt hoe effectiever het licht wordt geblokkeerd.

De brandpuntafstand van de lens bepaalt in feite de lengte van de kap. Ligt de brandpuntafstand ver weg(tele) dan kun je een lange zonnekap gebruiken, ligt die dichtbij (groothoek) dan gebruik een korte zonnekap.

De verschillende vormen, cilindervormig of bloemvormig?

Bloemvormig
Over het algemeen is de bloemvormige zonnekap met

losse bladen/inhammen het best. Deze vorm zorgt er

voor dat het schuin invallende licht effectief uit het

rechthoekige beeld wordt gehouden, maar zonder

donkere randen in de hoeken te veroorzaken. 


Cilindervormig
De ronde variant van de zonnekap is gemaakt voor

bijvoorbeeld telelenzen. Wanneer je volledig uitgezoomd

bent, krijg je geen zwarte randen in beeld. Dit is wel het

geval wanneer je een ronde zonnekap op een groothoeklens

gebruikt.


Wat voor lens je ook gebruikt, er is altijd een passende zonnekap voor.

 

bottom of page