top of page
avond-zuid.jpg


Zodra het donker begint te worden, verandert de omgeving compleet.

Nu kun je gaan spelen met licht in je foto's.

Door te fotograferen met lange sluitertijden creëer je vaak een surrealistisch beeld dat niet altijd met het blote oog te zien is, zoals met lichtstrepen door het beeld of lichtbronnen die er uit zien als sterretjes.

Waar moet je aan denken als je 's nachts gaat fotograferen;


LOCATIE

Het is belangrijk dat je nadenkt over de locatie; waar en wat wil je fotograferen? Eenmaal op de locatie aangekomen kun je je volledig richten op de compositie van je onderwerp. 

Google Street View kan je helpen de geschikte locaties te vinden.

SLUITERTIJD

Bij avond fotografie zul je lange sluitertijden moeten gebruiken. Op de meeste camera's kun je die instellen tot 30 seconden. Heb je langer nodig voor het perfecte beeld, dan schakel je over op de Bulb stand. In deze stand druk je de ontspanknop in en blijft de sluiter net zolang openstaan totdat je de knop weer loslaat.

De Bulb-stand is meestal te vinden op het instelwiel van je camera. Hiervoor zie je de aanduiding ‘B’ of ‘Bulb’ vermeld staan. Heb je geen aanduiding op je instelwiel, dan kan het zijn dat de Bulb-stand oproepbaar is in de M-stand. Draai je sluitertijd in dat geval voorbij de 30 sec. en je Bulb-stand zal verschijnen. Hiervoor is het aan te raden een draadontspanner te gebruiken. 


DIAFRAGMA

Voor optimale scherpte gebruik je een diafragma tussen f/7 en f/11. De sluitertijd pas je daarop aan. Bij een diafragma tussen f/16 en f/22 worden sterke lichtbronnen zoals straatverlichting weergegeven als sterren. 

De zogenoemde ‘sweet spot’, is de diafragma opening (f/stop) waarbij het objectief de mooiste, scherpste foto’s maakt. Ken je deze spot, dan haal je het maximale uit je objectief.
Over het algemeen kun je zeggen dat een objectief het beste presteert bij een diafragma opening van f/8 tot f/11. Je kunt dat het beste zelf uitproberen met jouw eigen objectief.

Je kunt de camera eventueel instellen op Diafragma voorkeuze (aperture-priority)

Canon = AV

Nikon, Sony, Fuji, Panasonic en Olympus = A

ISO

Stel de ISO waarde zo laag mogelijk in, bijvoorbeeld ISO-100

WITBALANS

Stel je camera niet in op automatisch witbalans. In de avonds is er alleen kunstlicht, dat van verschillende lichtbronnen komt met elk een eigen kleur.

Zo hebben gloei- en halogeenlampen een lage kleurtemperatuur, 2700K voor gloeilampen, 3200K voor halogeen.

Stel de witbalans in op kunstlicht, of kies een Kelvinwaarde van tussen de 2700 en 3500 Kelvin.


LICHTMETING

Meet methode instellen.

Lees meer over lichtmeting op:https://www.fotoclub-spijkenisse.com/lichtmeting-op-de-camera


Bij grote contrast verschillen in voor en achtergrond kun je kiezen voor het maken van HDR opnames, lees alles daarover op: https://www.fotoclub-spijkenisse.com/avond-fotografie-hdr


STATIEF

De sluitertijd kan variëren van meerdere seconden tot een paar minuten en een stevig statief is dan ook erg belangrijk. 


HANDMATIG SCHERPSTELLEN;

De autofocus functie gebruikt licht en contrast om scherp te stellen, daarvoor is het 's nachts gewoon te donker.

Je zult dus handmatig scherp moeten stellen. Gebruik hiervoor de Live View  stand op je camera. Je kunt daarin het beeld tot 10 x vergroten om heel nauwkeuriger te kunnen scherpstellen. 
Bij live view is de spiegel in de camera al opgeklapt, gebruik je daarnaast de timer, draadontspanner of een afstandsbediening,  dan voorkom alle onnodige beweging. 


BEELDSTABILISATIE

Schakel de stabilisatie op je objectief UIT. De stabilisatie zorgt ervoor dat cameratrillingen verminderd worden, maar doordat je een statief gebruikt is deze extra stabilisatie overbodig en zorgt in dat geval juist voor meer ruis en onscherpte. 

​Avond/Nacht fotografie, algemeen

RUISREDUCTIE LANGE SLUITERTIJD

De meeste camera's hebben de mogelijkheid om extra ruisreductie in te schakelen bij het fotograferen met lange sluitertijden.

De camera maakt dan meteen na de eerste foto een tweede foto met een dichte sluiter, om te kijken hoeveel ruis de sensor zelf veroorzaakt. Deze ruis wordt vervolgens uit de uiteindelijke foto gehaald.

Een nadeel is dat het het twee keer zolang duurt om een foto te maken.

HET GEBRUIK VAN FILTERS

Een UV-filter wordt vaak als bescherming op het objectief geschroefd. Dit vergroot het de kans op lensflare aanzienlijk. Tijdens nachtfotografie wordt de kans op lensflaire door het filter nog groter. 

Gebruik je een polarisatiefilter om schittering weg te nemen? Haal deze er dan 's avonds ook vanaf. Dit filters kan leiden tot storende reflecties.

Laat je zonnekap er wel gewoon zitten, dit voorkomt lensflaire door (straat)verlichting.

OCULAIR AFDEKKEN

Denk er ook aan je oculair af te dekken. Licht dat de zoeker binnenvalt als je fotografeert zonder erdoorheen te kijken, bijvoorbeeld bij opnamen met een zelfontspanner, bij bulb-belichtingen of opnamen met afstandsbediening, kan ertoe leiden dat opnamen onderbelicht worden. Je kunt dit voorkomen door de hendel van de oculair naar beneden te schuiven, zoals aangegeven met de pijl. Hierdoor wordt het oculair afgesloten.

GRIJSVERLOOPFILTERS

Vooral in de avond zijn er vaak grote contrast verschillen door bijvoorbeeld een goed belicht voorgrond tegen een donkere achtergrond. Of juist andersom een heldere, door kunstlicht, verlichtte achtergrond, maar een donkere voorgrond. Je kunt hiervoor een grijsverloopfilter gebruiken. Een grijsverloopfilter zorgt voor 1 of stops minder licht.

NATURAL NIGHT FILTERS, LIGHT POLLUTION FILTER 

In Nederland zien we in de omgeving van grote steden en snelwegenrelatief weinig sterren, omdat de lichtvervuiling ons zicht vertroebelt.

De meeste bekende filtermerken bieden filters aan die een grote hoeveelheid van deze lichtvervuiling tegenhouden! Hoe dan?

De filters blokkeren licht met een bepaalde golflengte, dit zijn de groenachtige en gele tinten van kwik- en natriumdamplampen die in stedelijke omgevingen veel voorkomen.

Wil je weten wat er op dit gebied te koop is: cameranu.nl

UG-03_i0340.png

Checklist: 

  • Schroef alle filters van de lens.

  • Gebruik altijd een zonnekap.

  • Bij licht van achteren, bijv. een lantaarnpaal, het oculair afdekken.

  • Zorg voor (extra) volle batterijen. Bij lage temperaturen en gebruik van Live View raken de batterijen snel leeg. 

  • Neem een extra geheugenkaartje mee.

  • Kijk na de opname op het histogram of het hele gebied gebruikt is.

  • Meer lezen over het histogram: https://www.fotoclub-spijkenisse.com/hisotgram

bottom of page